Select Page

V ponedeljek, 6. 9. 2021, smo imeli naravoslovni dan. Šli smo v Mozirski gaj. Ob približno 8.15 smo se namestili v avtobus. Med potjo smo opazovali naravo in živali. Prispeli smo. 

Na parkirišču smo pojedli malico. Nato smo se zbrali in počakali na voditelje. Ko so prišli smo začeli z ogledom. Sprehajali smo se med drevesi in veliko lepimi rožami. Videli smo mavrico iz rož, pri kateri smo se tudi slikali. Prišli smo na mesto s suho zemljo. Tam so ponovili snov iz lanskega šolskega leta. Šli smo na ne tako velik stolp. Lepo je bilo videti tako skrbno ohranjeno naravo. Odpravili smo se na ogled okoli ribnika, kjer smo videli ribe, čez rdeč most pa so bile lepe barvne papige. Za ta dan je bilo že dovolj živali, a sledila je zelo posebna žival. Ta žival je bila paličnjak. Izgledal je kot palica. Lahko smo ga držali v rokah, če smo seveda želeli. Sledila je zelo pomembna in zanimiva naloga. Morali smo poiskati majhne živali v zemlji in ugotoviti katere vrste so. Dobili smo delovne liste, ki smo jih morali izpolniti. Sledila je naslednja naloga. Narediti smo morali kompostnik. Poiskali smo vse potrebno. Proti koncu smo se skregali kdo ga bo nesel domov in v torek prinesel v šolo, konec koncev pa je to učiteljica odnesla v šolo. 

Ta dan je bil zeli zanimiv in povsem drugačen od drugih naravoslovnih dni v prejšnjih razredih. To je bil naš prvi naravoslovni dan v šestem razredu. Videli in v stiku smo bili s paličnjakom in fotografirali smo veliko različnih in barvitih vrst papig. Postali smo biologi, saj smo odkrivali žuželke in njihove lastnosti. V ribniku smo opazovali ribe različnih barv. Ne smemo pa pozabiti, da smo imeli tudi odličen razgled na kitajskem stolpu. 

Ta dan nam bo še dolgo ostal v spominu, saj je bil to prvi dan dejavnosti v 6. razredu. Veselimo se naslednjih! 
Galerija slik.

Valentina, Nika, Ana 

DOŽIVETJE V MOZIRSKEM GAJU 

Bilo je ponedeljkovo dopoldne in skupaj z učitelji in učenci smo se odpravili v Mozirski gaj. Ob 8:15 smo se dobili pred šolo. Pripeljal se je avtobus, ki nas je odpeljal do našega cilja, Mozirja.  

Po izstopu iz avtobusa smo imeli malico. Ko smo pojedli smo odšli do fontane, kjer smo se razdelili v skupine. Naš vodič nas je peljal do razglednega stolpa, na katerega smo se povzpeli. Videli smo veliko čudovitih travnikov rož. Ustavili smo se pod drevesom in vodič nam je pokazal strukturo prsti. Odšli smo do močvirja, kjer je stal stol. V Mozirskem gaju so imeli prav posebne papige, bile so različnih vrst.  

Prišel je čas za raziskovanje zemeljskih živali. Razdelili smo se v manjše skupine. Vsaka skupina je dobila pladenj raziskovalnih predmetov. Imeli smo povečevalno steklo, posodico za živali, palčke, lopato in knjigo o zemeljskih živalih. Vsaka skupina je odšla na prostor, kjer je bil listni odpad. Iskali in raziskovali smo zemeljska bitja, ki smo jih imeli v posebni posodici za živali. Našli smo jih kar veliko: mravlje, strige, črve … Dobili smo delovne liste in odgovorili na vprašanja. Živali smo seveda spustili v naravo.  

Naša naslednja naloga je bila izdelava kompostnika v plastenki. Potrebovali smo dve plastenki, škarje, liste, kamenčke, mah, malo vode in zemljo. Najprej smo odrezali dno in vrh ene plastenke, drugo pa nekje na sredini. Plastenki smo sestavili skupaj in napolnili z malo mahu, kamenčki, zemljo in po vrhu dali še listje. Na koncu so ves material zalili z malo vode. 

Spoznali smo tudi aplikacijo, s katero smo prepoznavali rastline. S telefonom smo fotografirali željeno rastlino, aplikacija pa je prepoznala fotografirano rastlino. Tako smo izvedeli njeno ime.  

Okoli poldneva smo odšli proti izhodu Mozirskega gaja, saj nas je na parkirišču že čakal avtobus, s katerim smo se odpeljali proti šoli. Ko smo prispeli pred šolo, je vsak odšel domov.  

To doživetje naj je bilo zelo všeč. 

Elora in Pavlina  

Dostopnost