Select Page

klikMG_0805

V ponedeljek, 19. 4. 2010, smo imeli Eko dan šole. V ta namen smo prvošolci poslušali eko zgodbo, se naučili pesmico »Košek za smeti«, risali risbice in izdelovali prikupne zamaškojede. Pravljica Mojiceje Podgoršek z ilustracijami Petre Preželj nas je motivirala, tako da smo pred samim branjem razmišljali in nizali ideje, o čem vse bi lahko govorila zgodba, kdo bo v njej nastopal in kaj se bo zgodilo. Naslov O prelepi deželi z naslovno in uvodno ilustracijo lipe nam je namignil, da utegne vsebina pripovedovati prav o deželi Sloveniji, ki ima za državni simbol tudi to rastlino. Poleg lipe, ki ima zdravilne cvetove, nas je to drevo asociiralo tudi na pesem Lipica, posledično na njenega avtorja Franceta Prešerna ter na njegovo oz. našo himno. Lipico smo recitirali.

Med poslušanjem zelo metaforične vsebine, smo spoznali, da v zgodbi nastopata mama Zemlja in hči Slovenija, ki jo skrbi, da s svojim izgledom ne bo očarala tistih, ki jo želijo spoznati. Tako kot vsaka mama, tudi Zemlja tolaži Slovenijo, da so skrbi odveč, saj je iz dneva v dan več ekološko osveščenih prebivalcev, ki bodo poskrbeli, da bo svoje obiskovalce pričakala v vsej svoji lepoti. Učenci so se s tolažbo strinjali, saj so takoj poiskali vse ustrezne rešitve za njene težave, poleg tega pa smo jih tudi že konkretno reševali z udeležbo na vseslovenski čistilni akciji »Očistimo Slovenijo v enem dnevu.« Za zaključek eko zgodbe smo si izdelali svoje eko knjige, tako da smo narisali risbe z ekološko motiviko.

Da pa bomo eko na vsakem našem koraku in da bodo eko vsi okoli nas, smo izdelali zamaškojede, ki najrajejo jedo zamaške. Naši zamaškojedi bodo doma bodisi na kuhinjskih policah bodisi v naših otroških sobah in mi bomo skrbeli, da ne bodo nikoli lačni. Ko bodo siti, bomo zamaške odnesli v šolo na zbirno mesto. Bodite eko tudi vi in si izdelajte svoj zamaškojed.

NAVODILO ZA IZDELAVO ZAMAŠKOJEDA

Material in pripomočki:

  • plastična embalaža soka ali mleka,
  • časopis,
  • mekol lepilo,
  • voda,
  • čopič,
  • škarje,
  • kolaž papir,
  • zamaški.

Embalažo izpraznite in sperite z vodo. S škarjami naredite manjšo odprtino, tako da odrežete pokrovček embalaže. Pripravite mešanico lepila in vode v razmerju 1:3. Časopis natrgajte na manjše kose in ga nanašajte na embalažo in ga premažite z mešanico. Nanesite vsaj dve plasti časopisa. Ko se časopis posuši, naredite zamaškojedu iz kolaž papirja in zamaškov usta, nos, roke, noge, lase, oči ipd. Zamaškojedu nadenite še ime in mu poiščite ustrezen prostor ter skrbite, da bo pridno jedel.

Učiteljice z učenci 1. razreda

Dostopnost