Select Page

Toni Morrison:  Najbolj modre oči

Pecola je deklica, ki si želi modre oči. K tej nenavadni želji jo pripelje več dejavnikov. Najbolj pomemben je ta, da je prepričana, da je zelo grda. V bistvu so jo drugi prepričali v to.

Njena mama Pauline je najbolj srečna, ko lahko dela za bogate belopolte ljudi. Ko jo je nekega dne Pecola obiskala na delu, jo je zelo grdo odslovila in se posvetila belopolti deklici.

Njen oče Cholly je alkoholik. Nekega dne, ko je tako pijan, da mu je čisto vseeno koga bo dobil v roke, se spravi na ubogo Pecolo, ko le ta pomiva posodo. Dvakrat jo posili, ker pa deklica zanosi, mora stran.

Socialna služba deklico dodeli v varstvo družini, kjer naj bi se bolje počutila in počakala do poroda. Claudia in Frieda sta sestrici , ki jo sprejmeta v družino, za druge je breme. Ukvarjata se s sejanjem različnih  semen in ob Pecolinem prihodu tudi stavita ali bo njen otrok preživel. Če bo, bo seme vzklilo, če ne pa ne bo vzklilo.

Pisateljica zgodbo pripoveduje na način, ki se težko bere. Niza veliko podrobnosti in skače iz ene družine v drugo, iz enega obdobja v drugo in nazaj. Cel kup informacij, ki zasenčijo bistvo zgodbe: Pecola je prepričana, da je grda. Rešitev njenih težav bi bile modre oči.

Urška Škrabl

Dostopnost