Select Page

klik00928.jpg

Znanost je lahko zabavna!?!
Verjetno je marsikdo pomislil na skrivnostne formule in zapletene enačbe, ki jih spremlja še boj nerazumljiva razlaga. Vendar…mi še enkrat ponavljamo: »ZNANOST JE LAHKO ZABAVNA!«.
Ups! Kdo pa smo MI?

Najbolj radovedni, vedoželjni, iskrivi, navihani( to zadnje pozabite!) tretje in četrtošolci OŠ Antona Aškerca iz Velenja.

Družimo se pri interesni dejavnosti Mladi naravoslovci, ki na naši šoli deluje že kar nekaj let.

In kaj počnemo?

Tretješolci smo z izvajanjem preprostih poskusov in raziskovanj spoznali marsikaj novega  o zraku in vodi, četrtošolci pa vam lahko marsikaj povemo o zvoku in svetlobi, pa da o barvah ne govorimo.

Poskusi so res super stvar! Kot da bi se podali na čudovito dgodivščino.

In mi ljubimo dogodivščine! Zato smo se z veseljem udeležili 2. festivala naravoslovja HOKUS POKUS, ki je potekal 15. aprila v Ljubljani pod okriljem Pionirskega doma- Centra za kulturo mladih.

Festival je namreč namenjen sodelovanju med učitelji, mentorji, šolami in ustanovami s področja naravoslovja.

Tako smo si resnično dali duška in uživali v čudovitih dogodivščinah.

 Vsem naravoslovnim navdušencem znana Hiša eksperimentov nam je ponudila duhovito paleto malih in velikih poskusov. Med drugim se je v zrak odrolal WC papir in če ga rabiš res res hitro, je malo močnejši fen pravi pripomoček! Zakaj?  Hja, zakaj pa se nam niste pridružili!? 

Prirodoslovni muzej Slovenije nas je zopet navdušil. Z dinozavri, seveda.

Ali veste, kako se oglašajo ščurki?  Mi sedaj vemo. In paličnjaki so zakon!

Inštitut Jožefa Stefana nam je predstavil različne pline.  Ogledali smo si utekočinjen dušik in izvedeli, da je tekoč pri zelo zelo nizki temperaturi – 196 0C. Brr…, to je še za pingvine premrzlo! Plin vodik v mešanici z zrakom krasno poči in balončki, napolnjeni z vodikom, poletijo v nebo hitreje kot balončki helija. Zakaj? Ker je vodik lažji, seveda. To in še marsikaj novega smo spoznavali s pomočjo čudovitih dogodivščin, ki so nam jih pripravili še Pedagoška fakulteta, ZOO, Botanični vrt ter Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo. Res sami strokovnjaki  z različnih področjih znanosti, vendar zanimivi, razumljivi in zabavni.

Seveda smo svoje delo predstavili tudi različni naravoslovni krožki.

Mi smo se predstavili z dogodivščino, ki smo ji dali priložnosti primeren naslov ČAROBNE PLASTENKE.

Prisotnim smo pokazali, kako lahko iz dolgočasnih vsakdanjih stvari naredimo čudovito pustolovščino. Potrebujemo le plastenko, sončnično olje, obarvano vodo, šumeče tablete in pred nami se odvije nenavadno »mehurčkanje«, ki ga mladi naravoslovci seveda razumemo in  ga znamo tudi pojasniti.

Natančna navodila o izvedbi  poskusa si lahko preberete  tukaj.

Ali nam sedaj verjamete, da je ZNANOST LAHKO ZABAVNA!? Galerija slik.

Mentorica Mladih naravoslovcev OŠ Antona Aškerca
Sonja ZAGER

Dostopnost