Select Page


»Bliža se čas pomladi, ko se imajo sonce, cvetje in ptički radi. Zato izdelaj iz raznobarvnega papirja ladjico, nanjo napiši pomladno pesem in s spustom po reki Paki na gregorjevo zbudi naravo iz zimskega spanja ter prikliči pomlad v naše mesto.«

Tako je pesnik Ivo Stropnik zasnoval idejo o gregorjevem, dnevu, ko se ptički ženijo, ter z vabilom povabil k sodelovanju učence naše šole.

In res. Učenci 2. b-razreda so v ponedeljek, dan pred gregorjevim, namenili dve šolski uri ustvarjalnim delavnicam, katere sta vodila pesnik Ivo Stropnik in razredničarka Metka Smirnov. Nastajale so pomladne pesmice, pod drobnimi prstki raznobarvne ladjice – velenjice, na katere so napisali svoje pesniške verze. Ker sta prišla ravno takrat na obisk v šolo župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič in Drago Martinšek, vodja Urada za družbene dejavnosti, so skupaj z ravnateljem vstopili v svet ustvarjalnih delavnic drugošolcev. Pod njihovimi prsti so že nastajale ladjice velenjice, nanje so zapisali lastne pomladne verze ter skupaj z učenci zapeli pesmi o pomladi. Bilo je prav posebno doživetje!

Učenci likovnega krožka pa so pod vodstvom mentorice Jelke Repenšek izdelovali nekoliko večje raznobarvne velenjice, nanje pa zapisali pomladne verze učencev 6. b-razreda.

V torek, 12. marca, na gregorjevo, je bilo za spust po reki Paki pripravljenih 200 papirnatih ladjic. V avli šole so učenci 2. b in 6. b-razreda pripravili kratek kulturni program, na katerem so z branjem verzov in s pesmijo klicali pomlad. Res so jo priklicali: Stropnikovo literarno junakinjo Pomladanko, Maričko iz zelenega vrtička. Ta se je skupaj z otroki iz vrtca, prvošolci, drugošolci in šestošolci odpravila do reke Pake, ki je bila ta dan malce divja. Otroci so Marički iz zelenega vrtička podajali ladjice velenjice, ta pa jih je veselo spuščala po reki. Mnoge so kar hitro potonile, kot da bi vedele, da bo naravo že čez dva dni ponovno prekrila debela snežna odeja.

Prireditev Ladjice velenjice pa bo postala tradicionalna. Oglejte si še Galerijo slik.

Nevenka Hvalec

Dostopnost