Select Page


Letos je 18. Nacionalni teden prostovoljstva potekal prav na 18. maja in zelo smo se ga veselili, kajti tokrat smo prvič med prejemniki naziva JUNAKI NAŠEGA ČASA bili tudi mi.

Naziv se namreč podeljuje šolam, ki razvijajo inovativne prostovoljske programe, kar je letos doseglo 11 slovenskih osnovnih ali srednjih šol ter dijaških domov, na kar smo še posebej ponosni. Prav tako so si nazive prislužili prostovoljci znotraj šol, ki so do oddaje prijave na natečaj opravili 24 ali več ur prostovoljnega dela. Poleg tega naziva so podelili še nazive Naj prostovoljec v javni upravi ter naziv Prostovoljstvu prijazno mesto.

Tako smo se v četrtek, 18. maja, udeležili Slovesnega dneva prostovoljstva v čudoviti dvorani gradu Negova v občini Gornja Radgona. Že pot tja nas je navdajala z radostjo, saj so se skozi okno kombija vili prekrasni pogledi na prostranstvo skrbno posejanih njiv. Pred gradom pa so nas prisrčno sprejeli in počutili smo se prav grajsko. Na vhodu smo se ustavili še pod točko objema, našli mesto v dvorani in slovestna prireditev se je pričela.

Bila je polna nagovorov, ki so božali dušo in dajali vedeti, je v družbi prostovoljstvo vedno bolj cenjeno in priznano. Bili smo priče bogatemu kulturnemu programu z lepimi, slovenskimi, zimzelenimi melodijami. Močno smo ploskali nagrajenim odraslim prostovoljcem iz javne uprave za prejete nazive, še posebej zaslužnemu policistu, gasilcu in drugim, ki poleg redne službe opravijo tudi nepredstavljivo število ur prostovoljnega dela ter so aktivni v mnogih dejavnostih v njihovem kraju in na področjih, kjer zaznavajo potrebe.

In končno je prišla na vrsto podelitev za šole. Naše izjemne prostovoljke, ki so prejele priznanja za zgledno prostovoljsko delo v šolskem letu 2016/2017 in naziv Junaki našega časa, so:

Ajla Mahmutovič,
Neža Borovnik,
Teja Pirtovšek
in Mojca Miklič.

ISKRENE ČESTITKE,
DRAGE PROSTOVOLJKE!
VESELIMO SE Z VAMI!

Sledila je še podelitev občinam ter skupna fotografija vseh prejemnikov nazivov, ob koncu pa še pogostitev v sosednji dvorani. Vsi prostovoljci so poleg priznanj, prejeli tudi drobna sladka darilca in majice Slovenske filantropije. Galerija slik.

Naj zaključimo z mislijo gospe Tereze Novak, izvršne direktorice Slovenske filantropije:

»Prostovoljstvo kot prostor vključevanja letos izpostavljamo zato, ker tudi v bogati družbi, kot je slovenska, nekateri ljudje ostajajo na robu, izključeni iz sistemov, ki zagotavljajo varnost in kakovostno preživetje. Prostovoljci so lahko tudi socialni aktivisti, ki opozarjajo na sive pege socialne države in pravične družbe ter odkrivajo obilico še neizkoriščenih možnosti udejanjanja solidarnosti. In ker je tudi aktivacija skozi prostovoljstvo del kakovostnega življenja v sodobni družbi, je prav, da ga negujemo in promoviramo, še najbolje z lastnim zgledom – v družini, v šoli, v delovnem okolju, v skupnosti.«

Janja Vivoda, koordinatorka prostovoljstva

Dostopnost