Select Page

 klikDSC04771
Naj se najprej predstavimo; Tina, Tamara, Erik, Jaka, Jaša, Maša, Primož, mladi naravoslovci 7. razreda OŠ Antona Aškerca Velenje. Smo zelo radovedni in uživamo v raziskovanju, preizkušanju in odkrivanju sveta.

Že od 3. razreda obiskujemo interesno dejavnost Mladi naravoslovci. S pomočjo preprostih poskusov smo spoznavali vodo, zrak, svetlobo, zvok, gojili rastline in skrbeli za množico malih živali.

V letošnjem šolskem letu smo na spletni strani Vesele šole zasledili izziv, ki nam je pisan na kožo: POSKUSNICA. Kako krasna beseda!

Na pobudo naše mentorice Sonje Zager smo se hitro lotili dela in prvi rezultati so tu.


1. POSKUS: KRISTALI

Najprej smo se lotili izdelovanja kristalov. Ker smo kristale soli delali že v tretjem razredu, smo si tokrat postavili za izziv izdelati čim bolj izvirne kristale sladkorja in boraksa.

Oglejte si posnetke našega dela in navodila za izdelavo res slastnih kristalov sladkorja, ki so lahko tudi majhno darilce. Spodaj se nahaja video posneteke, slike pa si lahko ogledate v Galeriji slik.

 


2. POSKUS: HIŠICA IZ PAPIRJA

V drugem izzivu smo izdelali hišico iz papirja oziroma geodezično kupolo.

DSC04864

Najprej smo po navodilih zvili papir v palice in jih pobarvali v barve naše šole, rumeno in modro.

Nato smo zapisali posamezne korake za sestavo hišice, narisali skice, določili naloge in se lotili dela.

Dodali smo tudi nekaj svojih idej in nekatere dele hišice prekrili s plastično in alu folijo. Na vrhu pa smo za zaključek postavili še zastavo naše šole.

Ker je naše delo in sam izdelek vzbudil veliko pozornosti, smo ga razstavili v avli šole. Poleg smo postavili tudi kratek opis našega dela ter na kratko predstavili geodezično kupolo. Zvedeli smo, da so zgradbe trdne, ker je teža enakomerno porazdeljena trikotniki. In še to: To obliko so arhitekti uporabili pri gradnji Epcol centra na Floridi.(slika)

Naše delo smo tudi skrbno fotografirali in vas vabimo, da si ogledate v Galerijo slik.


3. POSKUS: ČOLN

Zaključili smo tudi naš tretji poskus. Vendar ne čisto brez problemov. Najprej smo se poskusa lotili lepo po navodilih. Uporabili smo priporočene materiale in izvedli videne postopke. Celo ogromno korito smo napolnili z vodo in seveda povzročili poplavo, ker odtoki ne delujejo, kot bi morali. Vendar z rezultatom nikakor nismo bili zadovoljni! Naši čolnički so sicer plavali na vodi, vendar se niso premikali. Ugotovili smo, da plin, ki nastaja pri reakciji med kisom in sodo, raje uhaja skozi večjo luknjo v lijaku kot skozi ozko slamico. Problem smo zasilno rešili tako, da smo luknje zalepili. Tokrat je plin sicer izhajal skozi slamico, vendar se čolniček ni premikal, kot smo želeli. Priznamo pa, da nam vonj kisa ni posebej pri srcu.

Zato smo staknili glave in se domislili bolj preprostega načina nastanka ogljikovega dioksida. Šumeče tablete vendar! In akcija. Čolničke smo izdelali kar iz stiropora, motorji pa so postale škatlice, v katerih hranimo šumeče tabletke. Za gorivo pa smo uporabili šumeče tabletke in seveda vodo. Ker smo se želeli izogniti ponovni poplavi, smo napihnili še bazenček in zabava se je pričela.

In naše ugotovitve:

  1. 1.materiali za izdelavo čolna so enostavno dosegljivi,
  2. 2.izdelava je zelo enostavna,
  3. 3.s šumečimi tabletami je delo bolj enostavno in prijetno,
  4. 4.končno, čolnički so se premikali hitreje kot v prvem poskusu.

Tudi pri tem poskusu smo se naučili nekaj novega, predvsem pa smo se zelo zabavali.

Vabimo vas, da si ogledate še Galerijo slik: Barčica po morju plava 1 in Barčica po morju plava 2…

Dostopnost