Select Page

V sredo, 24.1. 2018 smo po pouku obiskali Hišo mineralov v Starem Velenju. Obisk je bil namenjen nadarjenim učencem, lahko pa so se priključili vsi, ki so izrazili željo.

Hišo je obiskalo 23 učencev, največ šestošolcev, saj smo letos pri naravoslovju obravnavali kamnine in minerale. Radovednost in vedoželjnost pa so potešili tudi nekateri sedmo in osmošolci.

Zbirka mineralov je zasebna zbirka, a lastnik in zbiratelj mineralov gospod Rihtar zelo rad sprejme obiskovalce in jim pove marsikaj zanimivega.Tudi vodnica Urška ni bila od muh. Pri vsaki vitrini razstavljenih mineralov je znala opisati svetleče kamne na zelo prijeten način, otrokom primerno. Nekaj učencev jo je zasipalo z vprašanji, drugi so zgolj uživali ob čudovitih barvah, ki jih je narisala narava.

Videli smo velik mineral soli. Trije učenci so imeli to čast, da je gospod Rihtar odklenil vitrino in so se s svojim jezičkom lahko prepričali, da je kristal, večji od dlani, res sol. Naučili smo se, da je med minerali zelo veliko kalcitov, ki imajo belo, rumenkasto in roza barvo. Najtemnejšo barvo ima žametni kalcit, ki je bil najden med premogom v velenjskem rudniku.

Občudovali smo velike in čudovite puščavske rože in zvedeli, kako nastanejo. Pa bahave aragonitne ježke, zlata zrnca in drage kamne!!!! Verjetno ste že slišali za pregovor: Ni vse zlato, kar se sveti! No, mi zdaj vemo, od kod izvira ta pregovor in kaj pomeni. Kriv je pirit. Vemo tudi, zakaj je diamant najtrša naravna snov in zakaj je tako zelo dragocen.

Prepričana sem, da je dogodek bil otrokom zanimiv in poučen. Oglejte si še Galerijo slik.

Alenka Felicijan

Dostopnost