Select Page

Sobota, 07.03.2020, ob 8.uri (Avtobusna postaja Velenje)
VODNIKI: Janja Stopar, Franc Maršnjak, Anita Rakita, Uroš Kuzman
ŠOLE: OŠ  Šalek, OŠ Antona Aškerca in OŠ Livada
POVRATEK: Okoli 15h.
PREVOZ: Avtobus Velenje-Moravče-Blagovica-Velenje.
STROŠKI: Plačilo avtobusnega prevoza.
ZAHTEVNOST: Lahka, nezahtevna pot.
OPREMA: Planinska obutev, topla oblačila.
VREME: V primeru slabe vremenske napovedi se izlet prestavi. Obveščeni boste do petka, 6.3.2020.
DOKUMENTI: Dnevnik mladega planinca.
HRANA IN PIJAČA: Iz nahrbtnika. Na vrhu je gostišče, kjer je možno naročiti pijačo.
PRIJAVE: Prijavite se mentorjem na šoli do srede, 4.3.2020
MENTORJI: Brigita Špegel, Blaž Dolinšek, Nada Fajfar, Stanka Jeraj, Irena Rednjak

 NEKAJ O LIMBARSKI GORI
Limbarska gora je gozdnata vzpetina, ki se dviguje neposredno nad magistralno in avtocesto Ljubljana-Trojane severovzhodno od Moravč. S svojimi 773m je ena najbolj razglednih gora v širši ljubljanski okolici. Njen severni del, ki ga vidimo iz avtoceste, je bolj strm in nedostopen, medtem, ko na južni strani prevladujejo travniki in manjši zaselki. Na vrhu se nahaja baročna cerkev sv. Valentina iz 17. stoletja. Zraven stoji gostinski lokal, kjer se nahaja žig. Na Limbarski gori je kontrolna točka Evropske pešpoti E6, Rokovnjaške planinske poti, Pot spominov NOB Domžale in Moravške planinske poti. Na vrh se lahko povzpnemo peš iz več smeri ali pa se nanj pripeljemo z avtom po asfaltirani cesti.

OPIS POTI
Z avtobusom se bomo po avtocesti odpeljali do Krtine in nato do Moravč. Tam bomo nadaljevali do vasi Serjuče in mostička čez potok Drtijščica, kjer se bomo začeli s hojo po označeni poti. Ko bomo po cesti prispeli do prvih hiš, se bodo pričele oznake evropske pešpoti E6, ki nas bodo spremljale ves čas. Cesta se pri zadnji hiši spremeni v markiran kolovoz, ki preide v gozd in se spremeni v gozdno planinsko pot. Po krajšem vzponu nas pot popelje ponovno do asfaltirane ceste. Po cesti se rahlo vzpenjamo mimo manjšega zaselka hiš vse do vrha Limbarske gore. Na vrhu nas pričaka cerkev sv. Valentina z razgledom na okoliške vrhove. Zraven cerkvice se nahaja tudi gostišče Urankar, kjer bo daljši počitek in čas za malico.

Po počitku bomo sestop nadaljevali na drugo stran Limbarske gore, čez Golčaj v Blagovico. Rahli spust bomo začeli po asfaltirani cesti, ki se nadaljuje po travniku mimo dvorišča hiš manjšega zaselka dokler se pot ponovno ne priključi asfaltirani cesti. Sledil bo še zadnji del naše poti po cesti do označenega odcepa v gozd, ker se nadaljuje markirana planinska pot. Nadaljevali bomo s spuščanjem po širšem kolovozu, ki se nato nadaljuje z vzpenjanjem po ozki stezici. Po takšni razgibani gozdni poti prispemo do cerkvice sv. Neže. Tam bo sledil krajši postanek preden bomo nadaljevali še z zadnjim najbolj strmim delom naše poti, kjer bo potrebno paziti na korenine dreves. Pot se bo po določenem času spremenila v širši kolovoz, ki se nadaljuje vse do asfaltirane ceste in podvoza avtoceste. Tako bomo prispeli na cilj, pred gasilski dom v Blagovici.

ŽELIMO VAM  VAREN KORAK IN ČUDOVIT PLANINSKI DAN.

Dostopnost