Select Page

klikSCN1443
V sredo, 12. junija 2013, je Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj v Domu krajanov Vinica organiziral zaključno prireditev 23. Župančičeve frulice, srečanja najboljših osnovnošolskih in srednješolskih pesnikov ter osnovnošolskih deklamatorjev.

Na razpis za Župančičevo frulico 2013 se je prijavilo 72 mladih pesnikov (55 osnovnošolskih in 17 srednješolskih) in 71 osnovnošolskih deklamatorjev iz skupno 75 slovenskih šol.

Na razpisu za Župančičevo frulico 2013 so lahko sodelovali učenci 3. triade slovenskih osnovnih šol in srednješolci. Strokovna komisija za izbor pesnikov je delovala v sestavi: Veronika Dintinjana (pesnica in prevajalka), Janko Lozar (doktor filozofije in univerzitetni diplomirani prevajalec) in Igor Divjak (magister ameriških študij, literarni kritik in prevajalec, letošnji predsednik strokovne komisije). Priporočena tema pesniškega ustvarjanja se je navezovala na temo VESOLJE z verzi Gregorja Strniše iz ciklusa Vesolje:
»Vesolje, tam sem jaz doma,
poznam ga bolje kot svoj žep,
na izlet bom še kdaj skočil tja.«

DSCN1440

Naša sedmošolka Maja Strmčnik je poslala šest svojih najboljših pesmi in se uvrstila med pet najboljših slovenskih pesnikov oziroma pesnic.
Komisiji je bila najbolj všeč pesem:

GLEDAŠ, A NE VIDIŠ

Ko gledaš v nebo, sanjaš,
ne gledaš v zvezde,
ne, ne gledaš jih,
samo sanjaš.

Zreš in sanjaš.

Zreš v prazno, a ne vidiš,
poskušaš doumeti zakaj in sanjaš.
Gledaš, a ne vidiš,
ne vidiš, ker sanjaš.

Zreš in sanjaš.

Odpreš oči,
a nisi buden,
nisi buden, ker sanjaš.

Zreš in sanjaš.

Vidiš resnico,
vidiš ljudi,
a ne človečnosti,
vidiš, ko zreš v nebo,
zreš in sanjaš.

Maja, čestitamo ti.

DSCN1439 - KopijaDSCN1441DSCN1445DSCN1449DSCN1453DSCN1454

Mentorica Martina Hribernik

Dostopnost