Select Page

 

V današnjem modernem svetu poznamo veliko najrazličnejših bolezni. Nekaterim se upiramo lažje, drugim težje, vendar so med njimi tudi bolezni, ki povzročajo prave epidemije strahotnih razsežnosti. Med slednje prav gotovo spada AIDS, saj je v zadnjih 25-ih letih zaradi te bolezni umrlo že več kot 25 milijonov ljudi.

AIDS napada celice imunskega sistema in počasi slabi obrambno sposobnost telesa. Posledica tega je oslabljen imunski sistem, zato se poveča dovzetnost za različne okužbe in rakava obolenja.

 HIV pomeni humani virus humane imunske pomanjkljivosti  in je povzročitelj aidsa.

Je pa to virus, ki zelo kratek čas preživi zunaj telesa.

V povprečju je potrebnih 12 let, da se bolezen razvije. Tako je lahko oseba, ki je okužena z virusom, videti zdrava,vendar lahko okuži druge ljudi.

Vsak dan se z virusom HIV okuži okoli 16.000 ljudi; med njimi je najmanj 7000 mladih med 10. in 24. letom starosti, kar pomeni, da se vsako minuto okuži 5 mladih ljudi. To sem lahko jaz, lahko si tudi ti ali naši prijatelji, vrstniki, starši, naši najbližji. Po ocenah strokovnjakov je v svetu s HIV okuženih blizu 40 milijonov oseb.

Neglede na zastrašujoče številke, se nevarnosti te bolezni še vedno premalo zavedamo.

Globalno je spolni način širjenja najpogostejša pot prenosa HIV okužbe. Na ta način se okuži od 75-85 % odraslih.

Nekoliko nižji odstotek (3-5%) HIV okužb pa nastane zaradi transfuzije okužene krvi oziroma krvnih pripravkov. Prenos okužbe od matere na otroka je vzrok za 90 % HIV okužb pri novorojencih in otrocih.
S spolno prenosljivimi boleznimi se v svetu na leto okuži preko 300 milijonov ljudi.

HIV se ne prenaša z uporabo istega stranišča, kuhinje. Ne prenaša se z dotiki, objemanjem, rokovanjem, poljubljanjem (razen, če je prisotna kri ali semenska tekočina). Tudi kihanje, kašljanje in piki insektov HIV-a ne prenašajo.

 V Sloveniji je okoli 350 primerov okužb z virusom HIV, med katerimi je za aidsom zbolelo 130 oseb, od tega pa jih je 76 umrlo.

 AIDS ni samo problem okuženih in bolnih, ampak je svetovni globalni problem, ki se lahko dotakne vsakogar izmed nas in predstavlja grožnjo za milijone ljudi po svetu.

Rdeča pentlja je svetovni simbol boja proti aidsu. Kdor nosi rdečo pentljo, se zaveda prisotnosti aidsa in kaže solidarnost z okuženimi. Nekateri jo imajo pripeto ves čas,              1. december pa je priložnost, da si jo pripnemo vsi.

                                                                                                         Pripravili učenci 8. razredov

Dostopnost