Select Page

Februarska Aškerčeva lučka

Dragi Aškerci!

Prosim, hvala, oprosti.  Tri čudežne besede. Kdaj pomislite na njih? Jih pogosto uporabljate? Kdaj ste zadnjič rekli nekomu: «Oprosti.« Kdaj ste zadnjič nekomu rekli:« Hvala.« Kdaj se zadnjič nekomu rekli: »Prosim.« Pravijo, da so te tri besede stvar olike. Sama sem mnenja, da so veliko več kot olika.

Kako se počutite, če vas kdo prosi za kaj? Prijetno, predvidevam. In če vas kdo prosi, ga težko zavrnete. Se strinjate? Beseda prosim deluje čudežno. Tako tisti, ki jo izgovori, začuti, da nekoga potrebuje, da mogoče ne zmore sam in če mu bo odobreno, bo za to hvaležen. Njegovo srce bo preplavil občutek radosti, veselja, da mu je nekdo pomagal. Mu priskočil na pomoč, ga rešil iz zagate. Tudi tisti, kateremu  je namenjena beseda prosim, občuti z druge strani klic po pomoči. In redki so primeri, ko tega klica ne zaznamo ali ga včasih ne želimo zaznati. Ko človek drugemu pomaga, se sam napolni z dobrimi, pozitivnimi čustvi. Ko začutimo iskreno hvaležnost nekoga, ki je prosil za pomoč, smo za trenutek s tem človekom povezani na prijeten način. Lahko bi rekli, da nam uporaba besede prosim velikokrat polepša dan.

Kaj pa beseda hvala? Druga čudežna beseda. Iskren hvala je kot  čudovita, dišeča roža, ki zraste na travniku, kjer raste le trava. Njen pomen se dotakne vsakega posameznika, ga omehča, mu privabi nasmeh na obraz. In kako malo je potrebno, da nekomu narišemo nasmeh na ustnice! Včasih je dovolj že besedica hvala.

Zadnja izmed čudežnih besed je beseda oprosti. Ta beseda ima resnično moč. Lahko bi rekla, da včasih deluje celo zdravilno. Spomnimo se, da se lahko veliko čustvenih ran začne z izgubo te besede, ker nam je ostala nekje v grlu. Lahko se zgodi, da se začne širiti prepad med nami, če je ta beseda ostala izgubljena. Lahko bi rekla, da je beseda oprosti težka beseda, a tako nujna med nami. Kako odleže  človeku, če se mu nekdo opraviči za storjeno dejanje. Tudi tisti, ki se oprošča, se na koncu počuti olajšanega, lažjega, kot bi se rešil težkega bremena.

A kot veste, verjamem v nas in vem, da zmoremo uporabljati vse tri čudežne besede iz dneva v dan. Mogoče si lahko zastavimo majhen cilj in dan začnemo in končamo z besedo hvala.

Ne pozabite, na svetu ste zato, da ste srečni! In ne pozabite, v vas se skriva čudovita moč in potencial, ki komaj čakata, da prideta na plano! Verjamem v vsakega izmed vas! Ja, tudi v tebe!

Na naše čudežne besede!

Katja Pristušek

Nastop v okviru projekta “Ti meni danes, jaz tebi jutri”

Harmonika in ljudske pesmi so v ponedeljek, 9. 1. 2023, zadonele v učilnicah 1. razredov in iz avle naše šole.

V okviru projekta »Ti meni danes, jaz tebi jutri«, so prvošolci pripravili kratek kulturni program za Moški pevski zbor društva upokojencev Velenje.

V zahvalo so pevci zbora združili glasove in zapeli nekaj zimzelenih melodij.

Harmonikaš je s poskočnim ritmom dvignil na noge učence od 1. do 5. razreda, ki so se jim pridružili v avli.

S svojim petjem so nam pokazali, da starejše in mlade vedno druži glasba. Oglejte si še Galerijo slik.

Božični plesi v avli šole

Božični čas je čas obdarovanja. V avli šole smo vam 21. 12. 2022 podarili »plesne gibe«. Po aplavzu sodeč, vam je bilo všeč. Za vas so na glasbo: »Beat it«, »All my love«, »New rules«, »Rather be«, »Like Iam gonna lose you«, »Congratilations« in »All I want for Christmas« zaplesale učenke  8. razredov: Ines, Ivona, Neža, Hurija, Živa, Sara, Ota, Iva, Lina, Nuša, Zala, Tadeja, Kaja, Li in učenec 7. b Tai.

Oglejte si naš posnetek in podoživite Božični čas!

PLESNI POZDRAV!
Mentorica: Donata Tomažič

Januarska Aškerčeva lučka

Dragi Aškerci!

Kot se spodobi, vam na začetku zaželim, naj bo prihajajoče leto točno takšno, kot ste si ga zamislili. Vsem nam želim, da naj bo zdravo, uspešno in srečno!

Pravijo, da je januar  čas za spremembe. Verjamem, da je marsikdo izmed vas že naredil prvi korak ter začel uresničevati svoje načrte in cilje. Dovolil je svojim idejam, zamislim, da so prišle na plano in zaživele v resničnem svetu. Vsi, ki ste to že naredili, se najbrž strinjate z mano, da se dobro počutite, da v sebi čutite moč, da vztrajate, da želite nadaljevati pot do konca. Upam in želim, da ste ponosni nase in da te majhne zmage, majhne korake tudi proslavite na vaš način. Kajti prav je, da se veselimo majhnih korakov, majhnih sprememb in ne samo čakamo, da pridemo na cilj. Na ta način bo pot do konca lažja in mi bomo bolj motivirani.

Za vse tiste, ki ste še vedno na mestu in še razmišljate, ali bi ali ne bi in se sprašujete, kaj vam bo to prineslo, mogoče se celo smilite samemu sebi ter še vedno iščete krivce za vaše nedelo drugje in ne v vas, sem našla misel, ki se vas bo mogoče dotaknila.

Natančno je preberite in se zamislite.  Arthur Ashe je zapisal:« Začnite, kjer ste, uporabite vse, kar imate, naredite kar lahko.«

Ni pomembno, kje ste sedaj, pomembno je, da naredite prvi korak. Ta je po navadi najtežji. A spomnite se, da imate v sebi vse, kar potrebujete, da boste dosegli, kar si želite. Ko boste naredili prvi korak, boste ugotovili, da bodo ostali koraki šli lažje. Mogoče bo naslednjih nekaj še nekoliko bolj nerodnih, nesigurnih, a bliže ko boste želenemu cilju, rezultatu, bolj bodo vaši koraki močni, trdni in sigurni in dosegli boste cilj, ki je bil na začetku takooo zelo oddaljen.

Želim vam, da odkrijete moč, pogum v sebi in stopite iz cone udobja in zaživite življenje, katerega ste vredni.  Kot sem že napisala, ne pravim, da bo pot vedno lahka in kratka, a na koncu bo vaš trud poplačan. Vaš obraz bo prekril nasmeh, v vašem srcu bo občutek sreče in miru, ponosa, da ste zmogli premagati sami sebe in dosegli to, za kar ste še včeraj mislili, da je nemogoče.

Ne pozabite, na svetu ste zato, da ste srečni! In ne pozabite, v vas se skriva čudovita moč in potencial, ki komaj čakata, da prideta na plano! Verjamem v vsakega izmed vas! Ja, tudi v tebe!

Na naše nove in nove korake!

Katja Pristušek