Select Page

Plešoči robot v 4. r

Ustvarjanje plešočega robota s preprostim električnim vezjem je bil zabaven in poučen projekt, ki je učencem  omogočil spoznavanje osnov električnih tokokrogov in mehanike, hkrati pa je spodbudil njihovo ustvarjalnost in domišljijo. Končni izdelek je bil plešoči robot, ki so ga otroci z veseljem preizkusi in se veselili, ko se je premikal in puščal za sabo barvito risbico. Pri tem pa so se veliko naučili in se  tudi zabavali. Galerija slik.

Razredničarke 4. razredov

Aprilska Aškerčeva lučka

https://youtu.be/41SHNdVhJSk

Se radi zatečete k izgovorom? Nisem imel časa, da bi se učil in naredil nalogo. Ves dan nas ni bilo doma in nisem naredil plakata. Na primer.

Radi s prstom kažete na druge? Ona, on je kriv, da je to tako. Saj, če bi on, ona drugače ravnal-a, bi tudi jaz.

Se kdaj smilite sami sebi? Si rečete:« Joj, koliko se imam za učit. Joj, koliko naloge imamo pri angleščini, pa še trening in glasbena, kako bom vse to uredil?«

Ste na katero vprašanje odgovorili pritrdilno? Seveda, vsi kdaj iščemo izgovore, kažemo s prstom na druge in tudi smilimo se sami sebi kdaj. Čeprav bi bilo bolje, da tega ne bi počeli, bi to počeli čim manjkrat, ali bi to znali prepoznati in spremeniti. Temu nekoristnemu vedenju, ki ga vsakdo izmed nas kdaj igra, rečemo igranje vloge žrtve.

Zakaj je igranje vloge žrtve nekoristno?

Kadar igramo vlogo žrtve smo nemočni, obupani, se ne počutimo dobro in smo neaktivni. Ne naredimo nič oziroma skoraj nič, da bi nam bilo bolje. Ves čas iščemo izgovore, kažemo s prstom na druge, ali se smilimo sami sebi, lahko tudi prelagamo odgovornost.

 Če se vrnem na zgornje primere. Vemo, da čas za nalogo je, samo potrebno si ga je vzeti. Da najbrž res niste bili ves dan od doma, da ne bi uspeli narediti svojih obveznosti, a dan ima 24 ur. Veste tudi, da če se učite sproti, je časa za učenje vedno dovolj. Vemo, da ko rečemo:« On me je razjezil.« To ne drži, saj smo mi tisti, ki smo mu dovolili, da nas je razjezil. Še bi lahko naštevala, a verjamem, da razumete, kaj želim povedati.

Kaj lahko storimo, da se bomo bolje počutili? Prevzeti moramo 100 odstotno odgovornost zase in za svoje vedenje. Takrat se bomo ponovno počutili svobodni, spet bo v nas upanje, da se bo nekaj premaknilo na bolje, spet bomo šli v akcijo.

Pomagamo si lahko s tem, da si začnemo postavljati dobra vprašanja kot so:

Kako lahko rešim situacijo? Kako se lahko sedaj počutim bolje? Kaj se lahko iz tega naučim? Kako sem lahko še boljša? Kaj lahko naredim drugače?

Izogibati se je potrebno slabim vprašanjem: Zakaj se to dogaja meni? Zakaj ravno jaz? Spet jaz? Ravno sedaj?

Ta vprašanja te vrnejo v vlogo žrtve, ponovno se smiliš sam sebi, iščeš izgovore, kažeš s prstom na drugega in nič ne narediš za spremembo.

Verjamem, da boste od danes naprej bolj pozorni, kdaj igrate vlogo žrtve, jo znali prepoznati in hitro izstopiti iz nje s postavljanjem dobrih vprašanj.

Ne pozabite, na svetu ste zato, da ste srečni! In ne pozabite, v vas se skriva čudovita moč in potencial, ki komaj čakata, da prideta na plano!

Verjamem v vsakega izmed vas. Ja, tudi v tebe.

Na dobra vprašanja!

Katja Pristušek

Šola smučanja na Golteh – 5. r – 5. dan

Ob zaključku smučarskega tečaja so bili učenci polni veselja in ponosa, saj so vsi uspešno osvojili veščino smučanja. Ob tem nas je pričakala tudi čudovita pokrajina, saj je zapadel sneg, ki je smučišču dodal prav poseben čar. 😊❄️

Otroci so premagali izzive in si pridobili nove smučarske spretnosti. 💪⛷️ Galerija slik.

Marčevska Aškerčeva lučka

Včasih si nadenemo maske in se pretvarjamo, da smo nekdo drug, kot smo v resnici, samo zato, da bi ugajali ljudem v naši bližini. Ste tudi vi med njimi? Skrivate svoje lastnosti, svoja mnenja, da bi bili v družbi sprejeti, da bi lahko bili v bližini nekoga, ki se vam zdi pomemben?

Zapomnite si nekaj. Pomembni ste vi. Vi, takšni kot ste, s svojimi lastnostmi in mnenji. Tudi če drugi pravijo drugače, imejte to pred očmi. Recite si: »Sem, kar sem in to je povsem v redu, dokler s tem nikomur ne prizadenem nič hudega.« Tega ni potrebno razglašati na velik zvon, dovolj je, da če se s čim ne strinjate, samo skomignete z rameni, poveste stavek in se umaknete. S tem boste ohranili svojo samozavest, samozaupanje in ostali vi, takšni kot ste.

Prav tako je pomembno, da ne obsojate ljudi, s katerimi se ne strinjate, ki imajo drugačne poglede na določene situacije kot vi, ali da ne obsojate ljudi, ki so kakorkoli drugačni od vas. Skušajte jim v mislih poslati misli naklonjenosti in ne obsojanja. Če se vam zgodi, da vas kdaj zanese in najprej obsodite, se tega skušajte zavedati, to prepoznati in nato tej osebi poslati naklonjenost.

Zavedajte se, da se v vsakem človeku skriva nekaj lepega, nežnega, prijetnega, nekaj dobrega; mogoče ta oseba, na primer sošolec, sošolka, prijatelj, prijateljica, samo še ne zna tega pokazati na pravi način. Bodite vi tisti, ki jo/ga znate razumeti, znate ohraniti svoj pravi jaz, znate poslati misli naklonjenosti in pokazati, kako je lahko dan lepši s tem, ko je človek zadovoljen s seboj, ko se mu ni potrebno pretvarjati, da bi bil nekdo drug, da je lahko v vsaki situaciji samo on sam. S tem ko sprejemamo drugačne,  je naš svet bogatejši, bolj pisan in bolj zanimiv. To je čarobnost življenja.

Ne pozabite, na svetu ste zato, da ste srečni! In ne pozabite, v vas se skriva čudovita moč in potencial, ki komaj čakata, da prideta na plano!

Verjamem v vsakega izmed vas. Ja, tudi v tebe.

Na našo drugačnost!

Katja Pristušek

Pustovanje

Včeraj, na pustni torek, je našo šolo prevzela prava pustna mrzlica! Vsi hodniki so odzvanjali od smeha in veselja, ko so se naši učenci in učitelji prelevili v raznolike pustne like ter se skupaj zabavali v duhu pustnega časa.

Posebno vzdušje je nastalo v naši telovadnici, ki je postala pravo zatočišče za pustne šeme. Od klovnov do superjunakov, princesk do superherojev – bilo je videti pestro mešanico barv, kostumov in smeha.

Naši učenci so se odlično zabavali ob plesu. Ta dan je bil resnično poseben, saj smo si vzeli čas, da se skupaj nasmejemo, sprostimo in pozabimo na vsakdanje skrbi.

Naj bo pustni duh še naprej z nami, da bomo znali ceniti trenutke smeha, veselja in skupne zabave! Galerija slik.

Lep pustni pozdrav,

Šolska skupnost.

Dostopnost