Select Page


Na začetku leta se nas je šest učencev prijavilo na  Poskusnico, natečaj Vesele šole.

Na internetu smo si vsak mesec ogledali poskus in ga nato na svoj način izvedli. Delali smo kristale iz sladkorja in soli, kupolo iz papirnatih palic, ladjice na pogon z ogljikovim dioksidom, bobnali smo Morsejevo abecedo  in ustvarili kapnike iz natrijevega acetata, ki je snovi iz grelnih blazinic za roke. Vse poskuse smo fotografirali in posneli, posnetke in fotografije pa poslali v Ljubljano. V projektu je sodelovalo več šol, mi pa smo bili razglašeni za najposkusnike.

Aprilskega sobotnega jutra smo se v majicah, barvah naše šole, zbrali pred šolo in počakali na kombi, ki nas je peljal v Ljubljano. Zelo smo se zabavali in pot do tja je hitro minila. Najprej smo se ustavili pred Inštitutom Jožefa Štefana in v kombi »zbasali« še dve jeklenki tekočega dušika. Ko smo prispeli do kina Šiška smo najprej odložili torbe in dušik v dvorano, da pa bi nam čas hitreje minil, smo spili kozarec soka v sosednjem gostišču.

klikVeselaSola12-28

Napočil je čas, da se oblečeni v plašče pridružimo množici veselošolcev in staršev pred vrati v dvorano. Kmalu so nas spustili v dvorano in najposkusniki smo na odru »prižgali olimpijski ogenj«. V bistvu smo v tekoči dušik vlili krop in nastal je velik bel oblak vodne pare. Pižama, ki je vodil prireditev, nam je zastavili uganko: »Kaj je to? Začne se kot sin od krave in je zelo skop. No, kaj je to skopo tele?« In dobili smo veliko podolgovato škatlo, v kateri je bil teleskop. Podelila nam jo je predstavnica televizijske hiše Da Vinci Learning iz Berlina. Košarkar NBA lige Goran Dragić pa je vsem poskusnikom izročil naravoslovne igrače in knjige.

Sledila je podelitev nagrad najuspešnejšim veselošolcem od 4. do 9. razreda. Vsaka skupina je morala opraviti neko nalogo, kot npr. povedati svoje ime in priimek nazaj, ali pa si čim hitreje izmisliti izgovor za neko stvar, nato pa je vsaki skupini podelil nagrado drug športnik.

Po koncu programa sta sledila pogostitev in lov za avtogrami. Dobre volje in polnih rok smo se odpravili proti kombiju in se odpeljali v Velenje. Privoščili smo si še sladoled in odšli vsak svojo pot – domov. Galerija slik.

Tina Šafarič, Maša Nahtigal, Tamara Janković,
Erik Glinšek, Primož Pirnat, Jaša Privšek

Dostopnost