Select Page

 

klikPi308231
V petek, 09. 05. 2014 je na OŠ Antona Aškerca Velenje, potekal že drugi tako imenovani Bralni večer, ki je bil namenjen učencem 5. razreda, ki so prebrali vse knjige za bralno pohvalo.

Na ta način sva razredničarki želeli pripomoči k razvoju bralne kulture med mladimi, razvijati ustvarjalnosti po branju, spodbujati otrokovo domišljijo in ne nazadnje želeli sva, da preživimo drugačen večer in noč – v šoli s prijatelji in knjigo.

Po dopoldanskem pouku, smo se zbrali ob 17.00 v šoli in pričelo se je branje knjige Ronja, razbojniška hči. Zgodbo sva brali in pripovedovali razredničarki. Sledile so naloge povezane s prebrano knjigo. Po večerji se nam je pridružil gost Simon Gorišek. Ob zvokih njegove kitare smo prepevali slovenske zimzelene popevke.  Naš gost je učencem podelil tudi priznanja za osvojeno bralno pohvalo.

Okoli 22. ure so se pričele priprave na spanje. Preden so učenci zaspali, so lahko še brali svojo najljubšo knjigo.

Po zajtrku smo analizirali opravljeno delo in se polni novih vtisov vrnili k domačim. Galerija slik.

 

Pred odhodom so učenci odgovorili na tri vprašanja. Preberite njihove odgovore.

5.b

 1. 1.Zakaj si se prijavil na Bralni večer?
 • Ker se mi je zdelo zabavno, ker bomo prebili noč v šoli in zaradi skrivnega gosta. (Nina, Marcel, Samo, Tamara, Pia)
 • Ker me je zanimalo, kako bo s knjigo prebit večer na šoli. (Denaja, Žan Luka, Tiana, Neja)
 • Ker sem vedel, da bo lepo in zabavno. (Anže, Maja, Nejc, Rinor, Eva, Laura)
 • Ker sem slišal, da so se lani imeli učenci lepo, ker rad preizkušam nove stvari in ker rad berem. (Rok)
 • Ker sem vedel, da bomo brali, peli in se zabavali. (Matjaž)
 • Ker sem se lahko dalj časa družil s prijatelji. (Aljaž)
 1. 2.Kaj ti je bilo najbolj všeč?
 • Skrivni gost in spanje v spalnih vrečah. (Nina, Žan Luka, Anže, Tamara)
 • Pisanje zaključka zgodba. (Denaja)
 • Branje knjige Ronja razbojniška hči. (Marcel)
 • Vse mi je bilo všeč. A spanje je vedno najljubši del dneva. (Rok)
 • Petje s skrivnim gostom. (Maja, Samo, Matjaž, Rinor, Pia, Tiana, Neja, Eva, Laura)
 • Čas ko smo si pripravljali ležišče. (Nejc)
 • Spanje v šoli. (Aljaž)
 1. 3.Bi kaj spremenil/dodal?
 • Ničesar, saj je bilo zelo zabavno. (Nina, Žan Luka, Maja, Samo, Tamara, Neja, Eva, Laura)
 • Mogoče bi se lahko igrali še družabne igre. (Denaja, Matjaž, Nejc, Rinor, Pia, Tiana)
 • Mehkejša ležišča in več prostega časa. (Marcel, Anže, Aljaž)
 • Mehkejša ležišča in zjutraj bi lahko dlje spali. (Rok)

 

Preden so učenci slišali zaključek zgodbe, so napisali njihova predvidevanja o koncu zgodbe. Preberite jih nekaj.

5.b

Matis in Bork sta se spraševala kdo bo glavni, vendar se nista odločila. Ronja in Birk sta se zaljubila. Med tem časom pa so gradili večji grad. Nekega dne je Matisu prišlo na misel, da bi lahko bil vsak eno leto vodja Matisovega kraljestva. Bork se je strinjal z Matisovo idejo. Prvo leto je bil vodja Matis. Ronja in Birk sta se poročila in od tistega dne je v Matisovem kraljestvu vladalo veselje in radost.

Samo


Na koncu so se dogovorili, da bodo igrali tri igre.Prva igra je bila igra kart. Ko je Mattis dal na mizo tri kralje je premagal Borka. Druga igra je temeljila na moči. Mattis in Bork sta morala dvigniti sedem razbojnikov. Bork jih je dvignil le pet, Mattis je končal pri osmih. Tretja igra je bila igra Kamen v daljavo. Seveda sta se pri tem oba odrezala dobro, ampak zmagal je Mattis. S tem se je tekmovanje zaključilo. Mattis je postal vodja.

                Peklensko žrelo so zasuli s kamni, tako,da so se lahko vsak dan videvali, saj so se že prej spoprijateljili. Tudi Ronja in Birk sta se videvala vsak dan, a ne na skrivaj, temveč so zdaj vsi vedeli da sta brat in sestra. Birka je imela družina rada tako kot Ronjo.                              

Vsem je bilo lepo,ker so bili vsi spori zglajeni. Živeli so srečno,do konca svojih dni!  

Maja                                                                                                                                                                                                                                                                

Družini Matisa in Borka sta se združili, da bi premagali biriče. Matis in Bork sta se prepirala kdo od njiju bo glavni. Po daljšem prepiru, se je Bork strinjal, da bo Matis glavni, vendar je to Borka zelo motilo. Skupaj so živeli na strani gradu, kjer je živel Matis z družino. Nekega dne so jih napadli biriči. Matis je ukazal, naj jih napadejo vendar je Bork svoji družini ukazal, naj ne gredo v boj. Sredi boja sta se Matis in Bork skregala. Matisova družina je komaj premagala biriče. Zaradi upora Borka sta bili Matisova in Borkova družina skregani do konca življenja. A Ronija, ki je bila hči Matisa in Birk, ki je bil Borkov sin, sta se zaljubila, se poročila in živela srečno do konca svojih dni. To je njuni družini povezalo nazaj in nista bili več skregani.

Marcel

 

Tisto noč je Mattis povabil vse sovražne razbojnike. Pili, jedli in veselili so se do zgodnjih jutranjih ur. Ronja in Birk sta sklenila,da bodo ena velika družina. Naredili so tudi svoj praznik. Ta praznik je bil zelo poseben, saj so na ta dan vsi skakali čez Peklensko žrelo. Vsi so bili pogumni in tako nihče ni padel. Srečno in veselo so živeli do konca svojih dni in lepo praznovali praznik.

Tiana

 

Obe plemeni sta se odločili , da bo Matis vodja. Ronja in Birk sta se po dolgem času zaljubila. Vsi so se dobro razumeli, a med njimi je bilo tudi nekaj manjših zapletov in nesporazumov. Skupaj so zgradili nov grad z več podrobnostmi in več zabave. Imeli so tudi velik hlev z veliko živali. Okoli gradu je bila dolga in široka reka, v kateri so se čez poletje kopali, sovražniki pa so tako imeli težji dostop do gradu.

Pia


 

Nekaj tednov so živeli še narazen, ko pa je nastopila zima, Borkova družina ni imela skoraj nič hrane, zato so vprašali Ronjino, če lahko živijo skupaj. Ti so privolili. Poglavar vseh je bil Mattis.

Neja

 

Glavni vodja postane Mattis. Mattis,da ukaz,da morajo premagati biriče. Birk in Ronja sta skupaj sodelovala in se bojevala. Še vedno sta skakala skozi Peklensko žrelo. Nista se več skrivala pred starši in razbojniki. Skupaj so premagali biriče. Ko so jih premagali, so v Mattisovem gradu naredili zabavo. Tam so bili vsi razbojniki ki so sodelovali.

Laura


Ker niso vedeli, kdo bi bil boljši vodja, so se odločili, da bosta oba. Vsak dan bo vodja eden in tisti, ki se bo po tednu dni bolje izkazal, bo nov poglavar. V nedeljo po kosilu so se zbrali vsi pri Volčjem grabnu. Določili so, da bo nov vodja Mattis, Bork pa bo njegov pomočnik. Nato so odšli na streho, kjer so imeli slavje. Naenkrat pa je najstarejši razbojnik začutil, da bo umrl, še prej pa je Ronji, ki ni hotela postati razbojnik, nekaj zašepetal. Njegovo truplo so vrgli v Peklensko žrelo. Mattis je bil najbolj potrt od vseh, a ko je prišla pomlad, se je razvedril. Nekega dne, ko sta skakala Birk in Ronja čez Peklensko žrelo, je Ronji spodrsnilo. Prijela se je za Birka in oba sta padla v prepad. Po petih dneh pa sta našla prehod iz gozda pod jezerom. Iskala sta grad, pa ga nista našla. Birk je vprašal, kako bosta dobila hrano. Ronja je odgovorila, da za to še pride čas. Nato pa sta se po gozdu razlegla dva krika pomladi.

Rok

 

Vsi razbojniki so sklenili, da bodo imeli volitve. Strinjali so se in sklenili, da bodo vsi razbojniki volili. Matis in Bork pa se bosta potegovala za vodenje združenih družin. Po volitvah je zmagal Matis. Ronja in Birk sta dan in noč preživela skupaj. Svoja konja sta pripeljala in se zabavala z njima. Razbojniki so sklenili, da prek Peklenskega žrela postavijo deske in tako združijo grad nazaj v njegovo prvotno obliko. Po dolgem času so se razbojniki pobotali in živeli skupaj. Ronja in Birk pa sta živela s svojo veliko družino srečno do konca svojih dni.

Nejc

 

Po odločitvi, da bodo sodelovali, je prišla še volitev vladarja. Niso vedeli kdo bi lahko bil, zato so naredili tekmovanje. To je pomenilo, da se bosta morala pomeriti Bork in Matis. Ker je bil rezultat izenačen, so se odločili, da bosta oba vladala na gradu. Sprva se nista razumela, a ko sta videla kako so bili vsi srečni, da so se združili v eno, ju je minilo do pretepanja. Tudi Birk in Ronja sta se nekega sončnega dne odločila, da bi si delila ljubezen. Da bi to proslavili, so imeli veliko pojedino in na koncu je bil tudi ples, katerega sta se udeležila tudi Bork in Matis. Ker so bili vsi srečni, so združili ideje in zgradili večji grad. Od takrat naprej živijo kot ena velika družina.

Tamara


Na koncu se Bork strinja s tem, da je vodja Mattis. Obe družini se združita. Razbojniki in biriči se spopadejo. Birk in Ronja gresta z nekaj razbojniki v napad. Na koncu boja razbojniki zmagajo. Biriči zbežijo, saj mislijo, da jim bodo razbojniki ubili še več njihovih vojakov. Na ta dan so razbojniki proslavljali zmago in združitev obeh družin. Mattis in Bork sta postala res dobra prijatelja. Tudi njihovi razbojniki se sedaj dobro razumejo. Tako so živeli še nekaj let, dokler Ronjina in Birkova družina nista umrli. Ronja in Birk sta po smrti svojih družin, zgradila svoj grad. Ko je bila Ronja stara 23 let, je rodila prelepega dečka. Sinek je pridno rastel in poslušal zgodbe, ki mu jih je pripovedovala mama Ronja. Zgodbe so govorile o tem, kako pogumen je bil Mattis in kako je postal vodja razbojnikov. Sinu je povedala tudi, da je Mattis postal vodja tako, da so ga izvolili ostali razbojniki. Ronja, Birk in njun sinek so se imeli zelo radi in so srečno živeli do konca svojih dni.

Žan Luka

Po tem ko sta se družini združili, so potrebovali vodjo. Vodjo so dobili tako,da sta se Bork in Matis bojevala. Borba je bila naslednje jutro ob zori. Matis je prišel na bojišče malo pred zoro, a Borka ni bilo nikjer. Ko so že mislil,da Borka ne bo, se je nenadoma prikazal. Borba je vsebovala štiri discipline. Prva je bila rokoborba. V tej igri je bil Matis zelo dober, saj je premagal vse v gradu. Bork se v tej igri ni dobro odrezal,saj je premagal samo tri ljudi in eden izmed teh je bila njegova mama. Začela sta polagati roke in ko so že vsi mislili, da bo Bork zmagal je Matis zbral vse moči in premagal Borka. Sledil je druga disciplina – žaljenje. V tej igri sta bila oba izvrstna, a vseeno je zmagal Bork, saj je Matisu rekel nekaj groznega o njegovi hčeri. Matias je bil tako jezen, da so vsi videli paro, ki je prihajala iz njegovih ušes. Sledila je tretja disciplina-krog tveganje za ljudstvo. Tokrat je bil Bork tako dober, da so vsi vedeli ,da bo zmagal. A na koncu je zmagal Mattis, saj je rekel, da bi za enega razbojnika dal ogromno denarja. In tako je bil končni zmagovalec Mattis in vsi s živeli srečno in mirno do konca svojih dni.

Nina

 

 

 

 

Razredničarki 5. razredov

Dostopnost