Select Page

Pred nami je slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, dan, ki je posvečen našemu največjemu pesniku.  

Pri urah slovenščine na predmetni stopnji so nam učiteljice pripovedovale o njegovem življenju in delu. Izvedeli smo veliko novih podatkov, s pomočjo katerih smo nanj zelo ponosni. Če ne bi bilo njega, kdo bi dvignil slovenski jezik na evropsko raven? Kdaj bi se lahko postavili ob bok evropskim velikanom, kot so Byron, Keats, Heine …? Ponosni smo nanj, ker se je zavzemal za slovenski jezik, v naš prostor uvedel nove pesniške oblike in še mnogo drugega.  

Spraševali smo se, kaj se je motalo po njegovi glavi. O čem je razmišljal vsak dan? O čem in kom, ko je pisal svoje pesmi? Ko se je pogovarjal z Julijo? 

Izdelali smo tudi Prešernovo časovnico. Kdaj se je rodil, kdaj je odšel k stricu, kdaj v Ljubljano, na Dunaj …? 

Zadali pa smo si tudi izziv in Prešernovo življenje prestavili v današnji čas. Pogledali smo sporočila na njegove telefonu ter prikazali njegov profil na družabnem omrežju. Posebej zabavo je bilo, ko smo njegovo izbrano pesem zapisali s čustvenčki. Štirinajst kitic ni ravno preprosto zapisati s šestnajstimi simbolčki.    

Za ustvarjalne pesniške duše pa je bila pripravljena posebna naloga: napisati likovno pesem. Izbrali so si temo pesmi in predmet, ki bo upodobljen z obliko pesmi (npr. deževen dan in dežnik).  Galerija slik.

Želimo vam lep, kulturen in prijetno preživet Prešernov dan! 

Učenci in učiteljice 

Dostopnost