Select Page

klik0150.jpg

V Evropi je veliko držav, sedemindvajset jih je povezanih v Evropsko unijo. To je skupnost podobno mislečih držav, ki temelji na načelih svobode, demokracije, spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter pravne države.

Dosledno se spoštuje identiteto vsake države članice in njihovo enakopravnost. Namen te velike družine držav je, da v vsej Skupnosti spodbuja skladen, uravnotežen razvoj na vseh področjih življenja in dela.

Od leta 2004, ko je tudi Slovenija postala članica Evropske unije, praznujemo dan Evrope. Na ta dan, leta 1950, je francoski zunanji minister Robert Schuman predlagal ustanovitev Evropske skupnosti za premog in jeklo, idejni oče tega predloga pa je bil francoski politik Jean Monnet, ki je sanjal o nastanku združitve držav Evrope.

Tretješolci smo v oddelku podaljšanega bivanja obeležili ta dan z dejavnostmi, ki so potekale ves teden. S pomočjo velike knjige Evropejčki, smo se z učiteljico Janjo sprehodili po zanimivostih iz vseh držav, spoznavali in izdelovali zastave, imeli mini kviz o poznavanju simbolov Evropske skupnosti, se preizkušali o poznavanju zastav s posebno igro Evropski vlakec, na koncu pa izbrali še najevropski pozdrav – BONJOUR. Tako se pozdravljajo v Franciji, Belgiji in Luksemburgu. Tudi mi smo se ves teden pozdravljali tako. Na drugem mestu je pristal madžarski pozdrav – JO NAPOT KIVANOK, ki je za las zgrešil prvo mesto, zato smo se odločili, da se bomo tudi s tem pozdravom pozdravljali en teden – to je bilo veselja in smeha!

Še to – absolutni zmagovalec v poznavanju držav, ki so v veliki evropski družini in njihovih zastav, je postal Erik Glinšek, zato se lahko vsi, ki ne veste kakšne barve je recimo estonska zastava, ali pa, kako izgleda zastava Cipra, ali pa, katere zastave imajo v sebi zeleno ali rumeno barvo in kaj pomenijo rumene zvezdice v evropski zastavi, obrnete nanj. Vse čestitke Eriku in vsem, ki so sodelovali, se igrali in z zastavicami plapolali z nami! Galerija slik.

Pripravila: Janja Pokleka

Dostopnost