Select Page

klikDSC01517

25. septembra smo se kemijsko navdušeni devetošolci zbrali pred šolo in nestrpno čakali avtobus. Z izbirnim predmetom Kemija v okolju smo se odpravili na raziskovanje pohorskih vod. Vožnja je bila sproščena,zabavna in nabita s smehom. Polni pričakovanj smo komaj čakali, da prispemo do doma Planinka. Končno smo le zagledali dom in dobili dovoljenje učiteljev, da lahko zapustimo avtobus. Tam so nas pričakali mentorji s kratkim govorom. Sledila je razdelitev v sobe ter kosilo. Ko smo bili siti, so nas seznanili s pravili doma.

S polnimi želodci smo nato odšli na ”kratek” sprehod do slapu. Kalorije je treba porabit, a ne?  Priznam, da se je splačalo, ker je bil slap čudovit. Po večerji smo opazovali veličastno Luno. Sledilo je še nekaj minut prostega časa, nato pa kaj drugega kot postelja.

Naslednji dan smo bili vsi neprespani, saj je bila noč dolga in zabavna, zjutraj pa je bilo treba zgodaj vstati. Kemiki nismo zdravi,če ne raziskujemo. Odšli smo do potoka, kjer smo raziskovali vodo in življenje v njej. Videli smo živali od hrošča,paglavca,polža pa do ličink. Glede na živali smo nato določali biološko čistost potoka. Rezultati naše analize so pokazali, da je potok po čistosti med 1. in 2. kakovostnim razredom.

Po končanem delu smo odšli na kosilo, nato pa je sledil prosti čas. V popoldanskem času je sledila še ena analiza vode. Merili smo temperaturo, jemali vzorce vode,dokazovali rek ”voda se očisti,ko steče čez 7 kamnov” in še in še… Po večerji smo vsi komaj čakali na taborni ogenj ter peko penic in jabolk. Ogenj se ni posrečil, nam pa je bilo ob njem lepo. Po druženju in petju smo bili vsi takooo utrujeni, da je sledilo sladko spanje.

Naslednje jutro smo po zajtrku na žalost že pripravljali prtljago za odhod domov.. To nam ni šlo ravno dobro od rok, uspelo pa nam je vseeno. Bravo mi! Za kemike je sledila kemijska analiza dveh vzorcev vode, ki smo ju zajeli na dveh različnih mestih. Določali smo vsebnost železa, kisika, trdoto vode, pH, nitrate, nitrite ter fosfate. Dela je bilo več kot dovolj. Rezultati kemijske analize so se ujemali z rezultati biološke analize.  Po končani analizi je sledil ogled slik, ki jih je pridno posnela učiteljica Zager. Priznam, nekatere se niso posrečile,so pa zato bile vredne smeha. Prišel je čas za odhod. Minilo je, kot bi rekel »keks » in že smo bili na avtobusu. Bilo je nepozabno,so let’s do it agaaaain! Galerija slik.

Tilyen Mucik, 9.a

Dostopnost