Select Page

klik83
Vsako leto imajo učenci naše šole možnost poglobiti svoje znanje angleščine še na malo bolj zabaven način in hkrati odkriti lepote in zanimivosti angleško govorečih držav. Tokrat smo odpotovali na Malto, majhno in gosto naseljeno otoško državo v južni Evropi. V zgodnjih jutranjih urah smo se odpeljali proti Dunaju, kjer smo z Air Malta poleteli proti otočju v osrednjem Sredozemskem morju.

Za mnoge je bil to prvi polet z letalom in zato še ena vznemirljiva izkušnja v življenju. Po mirnem pristanku nas je na letališču pričakala naša vodička, gospa Lidija, ki je ves čas našega potovanja lepo skrbela za nas. Po nastanitvi v čudovitem hotelu George****  v St. Juliansu ni  bilo časa za počitek, saj so nas na šoli ESE že nestrpno pričakovali. Učenci so dobili priložnost vaditi angleščino in bogatiti besedni zaklad skozi jezikovne igre, z igranjem dialogov in s skupinskim delom s sošolci. Po večerji v simpatični restavraciji šole smo preživeli zanimiv večer na bowlingu in ga zaključili s krajšim sprehodom po St. Juliansu, majhnem obmorskem mestecu, ki je v vseh letnih časih priljubljena destinacija za učenje angleškega jezika. Angleščina je poleg malteščine uradni jezik na Malti.

Naslednje jutro ni bilo priložnosti poležavati v čudovitih sobah našega hotela, ker so nas po obilnem in raznovrstnem zajtrku že čakali na šoli. Popoldne smo se z lokalno vodičko Josette, ki nas je navdušila s svojo preprostostjo in živahnostjo, napotili v lepo srednjeveško mesto in nekdanjo malteško prestolnico Mdino, imenovano tudi »tiho mesto«. Obiskali smo tudi mestece Rabat, znano po zgodnjekrščanskih katakombah, in na poti nazaj v St. Julians z vodičko Josette prepevali slovenske pesmi.

Naslednji dan smo se z Josette odpravili na celodnevni izlet na sosednji otok Gozo. Do tja nas je mimo otočka Comino, ki ni stalno naseljen, pripeljal trajekt v 30 minutah. Na poti po otoku smo se najprej ustavili na Dwejra Bay-u z naravnima znamenitostma- Azure Window in Fungus Rock. Nekateri so si Azurno okno ogledali tudi s čolni, ostali pa smo si privoščili sladoled in krajši počitek. Nato smo se sprehodili po največjem mestu otoka Gozo- Victorii, kjer so ohranjene številne stavbe še iz arabskih časov. Povzpeli smo se tudi na mogočno utrdbo Citadel, od koder se razprostira čudovit razgled po otoku. Spoznavanje Goza smo zaključili pri Calypso Cave- votlini, kjer je boginja Kalipso z ljubezenskimi čari sedem let zadrževala Odiseja. Ob tej votlini je dolga peščena plaža, kjer so najbolj pogumni preizkusili, kako hladno je morje. Tisti malo manj pogumni pa smo lovili tople sončne žarke. Po vrnitvi v hotel so nekateri preizkusili bazen, drugi pa se pripravili za večerno raziskovanje mesteca in nakupe spominkov.

Naslednje jutro smo malo žalostni pospravili kovčke in se po zajtrku poslovili od hotela in šole. Z avtobusom smo se odpravili v glavno mesto Malte- Valletto, obdano z mogočnim obzidjem, ki so ga zgradili križarji sredi 16. stoletja. Ogledali smo si Barraca gardens s čudovitim razgledom na pristanišče Grand harbour in se sprehodili po ozkih mestnih ulicah Vallette. Še zadnja priložnost za nakup spominkov in vožnja proti letališču. Domov smo se vrnili prijetno utrujeni in polni novih vtisov. Nekateri pa so že potihem razmišljali o naslednjem potovanju. Galerija slik.

Dostopnost