Select Page

 

Frank McCourt: ANGELIN PEPEL


Pisatelj predstavi svoje življenje od ranega otroštva pa vse do odhoda v svet v svoji rani mladosti. Revščina zelo zaznamuje njegovo življenje in zdravje.

Družina je prišla zaradi revščine iz Amerike na Irsko. Oba starša sta Irca, vendar doživita zelo slab sprejem v domovini. Angelina mama in ostalo sorodstvo težko prenašajo njihovo revščino, saj nihče od njiju ne dela. Zgodba je presunljiva, žalostna in tudi tragična. Otroci umirajo od bolezni, ki jih prinaša pomanjkljiva prehrana, starša pa imata vedno denar za svoje potrebe. Oče popiva po gostilnah in „krade“ otrokom denar za hrano, nobene službe se ne drži dlje kot do prvega plačila. Mati se trudi otrokom dati kar ima, vendar obupuje in tudi ona zapravlja denar za cigarete, namesto za hrano za otroke.

Otroci se rojevajo in umirajo, bolezen zaznamuje tiste, ki preživijo. Začaran krog iz katerega ni izhoda. Na koncu zgodbe Frank le najde svoj izhod v Ameriki.

Urška Škrabl

__________________________________________________________________________

»Ata reče, da bom razumel, ko bom velik. To mi ves čas govori in rad bi bil že velik , kakor on, da bi vse razumel. Kako mora biti lepo, če se zjutraj zbudiš in vse razumeš.«

Koliko je takšnih juter v našem življenju?

Pred nami je resnična zgodba, ki te ne pusti ravnodušnega.

Težko razumeš, kako lahko oče, ki ima rad svoje otroke, zapije socialno podporo, tedenski zaslužek (če slučajno dobi zaposlitev), dedkov denar namenjen dojenčku…ob tem pa so žena in otroci na mrzlem, brez premoga, hrane, mleka…

S pomočjo materine iznajdljivosti, vztrajnosti, volji do življenja, pomoči materinih sorodnikov nekako preživijo.

Otroci kljub temu, da vedo, da oče vse zapije, čutijo do njega ljubezen, zaradi zgodb, katere je delil z njimi, v času, ko je bil trezen.

Kljub bedi, ki so je preživljali, opisuje pisatelj dogodke na duhovit način. Med branjem bralec občuti stiskanje v grlu ob sočutju do glavnih junakov, že v naslednjem hipu se nasmeji duhovitemu opisu »krute » situacije.

Knjiga nas spomni, kako vzdržljiv je lahko človek, kaj vse lahko prenese in kaj lahko človek doseže z voljo, zaupanjem vase in v svet.

Katja Pristušek

Dostopnost