Select Page

 

klik1011606


Na OŠ Antona Aškerca že kar nekaj let deluje interesna dejavnost Mladi naravoslovci, ki je namenjena predvsem učencem tretjega in četrtega razreda devetletke.

Cilj te interesne dejavnosti je, da pridejo učenci skozi igro na zabaven način do določenih spoznanj. Tako izvajajo zelo preproste poskuse, ki so povezani z vsakdanjim življenjem, in s tem razvijajo sposobnosti opazovanja, varnega eksperimentiranja, postavljanja hipotez, ki jih s poskusi tudi preverijo.

Otroci imajo radi dogodivščine in ta interesna dejavnost je polna najrazličnejših presenečenj. Letos smo se predvsem posvetili raziskovanju zraka in vode. Tako so učenci spoznali, da je zrak snov, ki jo lahko stisnemo, da je v zraku plin, ki je potreben za gorenje. 

p1011397.jpg

Vživeli so se v vlogo gasilcev in s preprostim poskusom dokazali, da obstaja tudi plin, ki pogasi ogenj. Naredili so različne vulkane, tudi vodnega. Spoznali so, da se ene snovi v vodi bolje topijo kot druge in da v vroči vodi raztopimo več sladkorja kot v mrzli. Trenutno so pa solinarji in iz slane vode pridobivajo lepe kristale soli.

 p1011403.jpg

In še to: ugotovili so, da čarobno črnilo ni le v knjigah o Harryju Potterju, ampak da ga lahko pripravijo kar sami.

Ker so učenci tako navdušeni raziskovalci, smo se letos udeležili tudi 1. naravoslovnega festivala Hokus pokus, ki je potekal 9. aprila 2008 v Festivalni dvorani v Ljubljani. Prireditelj je bil Pionirski dom – Center za kulturo mladih oziroma gospa Vesna Tripković. Tam smo  predstavili svoje delo in izvedli zelo atraktiven poskus poskočne škatlice, ki je pritegnil precejšno pozornost ostalih udeležencev. Prav tako smo uživali ob predstavitvah najrazličnejših ustanov. Hiša eksperimentov je na zanimiv in zabaven način pojasnila, kaj je težišče, Inštitut Jozefa Stefana se je predstavil z utekočinjenimi plini in njihovimi lastnostmi. 

p1011591.jpg

Zanimive so bile tudi naravoslovne delavnice Prirodoslovnega muzeja, Biotehniške fakultete in ostalih. Učenci so aktivno sodelovali v delavnicah, ki so ponujale najrazličnejše dogodivščine: od čarobnih rastlin Harryja Potterja do nenavadnih snovi, zgradbe celice, dvoživk… Vtise smo izmenjali že na poti domov. Nekaj pa vam jih tudi predstavljamo. Oglejte si tudi Galerijo slik!

Sonja Zager, mentorica Mladih naravoslovcev 

Iz botaničnega vrta Bradavičarke  je posebej za to priložnost prišla profesorica Ochrowtova, ki nam je pokazala čisto pravo mandragoro, ki pa na srečo ni kričala, zato se ni nihče onesvestil.
Erik, 3.a

Preden smo odšli v Ljubljano, smo dobili zelo zelo lepe majčke. Bile so sončno rumene z modro slikico.
Tina, 3.a

Všeč mi je bil poskus z elektriko, prižigali so luči in potem smo lahko delali sence.
Vid, 3.a

S pisanimi mehurčki smo se igrali in zabavali kot še nikoli. Poleteli  so v zrak in počili.
Adelina, 3.b

Dostopnost