Select Page

GUSTAVE  FLAUBERT

GOSPA BOVARY

Ema si s prebiranjem romantičnih romanov pri nunah ustvari videz zakona in družine. Poroči se s Charlesom, ki je njeno popolno nasprotje, hkrati pa živita v majhnem podeželskem mestu. Emo začne podeželje kratkočasiti, mož ji postaja vsak dan bolj zoprn, kmalu zaradi tega začne bolehati( manična depresija, napadi panike,…) preselita se v mesto Yanvill. Ema tam rodi punčko, a tudi ona ji ne pomeni mnogo. Začne iskati kar ji manjka-LJUBEZEN. Njen prvi ljubimec je Rodophe, ki pa se je kmalu naveliča, ko bi moral prevzeti odgovornost. Kmalu se sreča z drugim ljubimcem Leonom, vendar je tudi ta ljubezen obsojena na neuspeh. Poleg iskanja ljubezni pa se Ema vedno bolj zadolžuje. V obupu ne najde izhoda iz osebne in finančne krize in se zastrupi.

Vse svoje življenje je bila bolj kot ne nesrečna, svojih sanj ni mogla/znala uresničiti. Zato se zdi samomor samo končni cilj h kateremu je ta njena življenjska pot neizbežno vodila.

Njen mož je celo življenje živel v laži, da je Ema z njim srečna( ni se mogel/hotel soočiti z resnico). Emina smrt in spoznanje, da ga je varala, ga je na koncu tako potrlo, da se ni več pobral.

…Pred poroko je menila, da čuti v sebi ljubezen; ko pa sreča, ki naj bi jo ta ljubezen rodila, ni prišla, je sama pri sebi sklenila, da se je prevarala. Zdaj je skušala Ema dognati, kaj pravzaprav mislijo v življenju z besedami sreča, strast, in omama, ki so se ji zdele v knjigah tolikanj lepe…

Metka Hudournik

Dostopnost