Select Page

klik_1626
Mesec december je privlačen za vse, mlade in manj mlade. Nekaj je v zraku … in trije dobri možje nas obiščejo … Dobroto pa znamo deliti tudi učenci, in sicer s poklanjanjem darilc v obliki dobrega dela. »Kaj lahko lepega storim za drugega? Kako lahko nekomu polepšam dan? Znamo osrečiti drug drugega?« 

Z razmišljanjem o teh vprašanjih smo v oddelkih podaljšanega bivanja načrtovali svoje drobne pozornosti in jih v risbi prenesli na drobne zvezdice. Nekateri so naši ideje za več kot dvajset drobnih dobrih del, drugi samostojno le nekaj, s pomočjo drugih pa mnogo več. Vse zbrane zvezdice je vsak položil v svojo posebno, praznično kroglo. Poimenovali smo jo ”Praznična krogla dobrih del” in se dogovorili, da se bomo ob njej srečevali vsak dan po kosilu, povlekli zvezdico z dobrim delom in ga skušali opraviti tisti dan. Drug dan smo o tem, kako nam je to uspelo, podelili z ostalimi in izvlekli novo zvezdico z dobrim delom. Čez vikend smo povlekli dve. Nekateri učenci so poleg tistih iz zvezdic, samoiniciativno opravljali še druga dobra dela in prejemali ideje še za nova. V pogovorih po uresničitvi dejanj smo ugotavljali, da s tem, ko delimo dobra dela, osrečujemo sočloveka in tudi sebe. S tem je krog radosti sklenjen, zato smo to prikazali tudi s krogom pozdravov okoli drevesa.

Vabljeni, da si utrinke iz naših srečanj, ki potekajo od prihoda Miklavža (Ali poznate legendo o tem svetem možu, ki je že kot majhen deček bil izredno dobrega in sočutnega srca in je pomagal trem sirotam?), pa vse tja do novega leta, ogledate v Galeriji slik.

Tukaj pa še nekaj idej prvošolcev, da morda v prihodnjih dneh, pa tudi skozi vse ostale dni v letu, opravite tudi vi čimveč dobrih del, tistih drobnih, neopaznih, pa tudi onih, vidnih vsem:

* Mamici sem pomagal pomit posodo. Babici sem pomagal zalit rože. Objel sem sošolca. Mamici pomagam obesit perilo. (Nik, 1.B)
* Bratcu ošilim peresnico. Mamici pomagam kuhat. (Lazar, 1.A)
* Če kdo izgubi svinčnik, mu ga posodim. Če dobim bonbone za Božička in jih imam preveč, jih podarim. (Neja, 1.A)
* Pomagam pospravit torbice. Podarim igračo nekomu, ki jih nima veliko. (Nala, 1.B)
* Jaz vsem v družini posteljem posteljo. Če kdo izgubi čevelj, mu ga pomagam poiskati. Mami skuham kavo. (Anja, 1.B)
* Nekomu, ki je prišel v šolo, sem držala vrata. (Neža, 1.A)
* Dobro delo je, da nekoga pozorno poslušaš, da pomagaš v kuhinji. (Lev, 1.B)
* Drugemu preberem pravljico ali mu prinesem posodo z vodo. (Matija, 1.A)

Dostopnost