Select Page

klikG 9398
V petek, 11.11.2011 smo na naši šoli izvedli projekt sajenja sadnih dreves. K projektu nas je povabila Ljudska univerza Velenje.

Cilj projekta Sadni gozd je, da bi v Sloveniji zasadili 2 milijona sadnih dreves in grmov z užitnimi plodovi na javne površine.

Sadna drevesa so vsa avtohtona. S tem projektom želimo javnost opozoriti na pomen nege, vzreje in uporabe domačih sort sadja. Lokalno pridelano sadje ima višjo kvaliteto od uvoženega južnega in tropskega sadja iz tujih dežel, ker je obrano zrelo, ker ne potrebuje dolgotrajnega skladiščenja in prevoza, ker se manj prelaga. Je manj alergeno, ker s snovmi, ki jih vsebuje in oddaja, sobivamo od rojstva naprej in jih imunski sistem prepoznava za neškodljive.

S sajenjem avtohtonih sort prispevamo k ohranjanju in širjenju biodiverzitete. Ne smemo pozabiti še na čebele, ki bodo z nasaditvijo teh dreves pridobile odlično pašo.

Sedem dreves jablan, hrušk in češenj v bližini igrišča ne bomo špricali s škropivi, zato si boste učenci lahko utrgali bio sadež, ko bodo drevesa obrodila.

Fantje iz 9.a razreda, ki so pomagali saditi sadna drevesa pri naši šoli in pri šoli v Pesju, bodo že blizu mature, ko bodo drevesa obrodila, zato pa se bodo s češnjami, hruškami in jabolki »vitaminizirali« mlajši učenci, ki so navdušeno pomagali zasipavati sadilne jame.

Ko se boste čez leta kot odrasli ljudje sprehajali mimo šole, morda stopili v senco sadnih dreves, boste vedeli, da so ta drevesa bila posajena, ko je šola praznovala 40 let.

Vredno je nežna mala drevesca negovati in ne poškodovati!!! Galerija slik.

Koordinatorica projekta: Alenka Felicijan

Dostopnost