Select Page

Septembrska Aškerčeva lučka – 2023

»Samo en delček vesolja je, ki ga zanesljivo lahko izboljšate, in to je vaš lastni jaz,« je nekoč zapisal Aldos Huxley. 

Pred nami je novo šolsko leto in novi izzivi. Letos vas bom opogumljala na področju spreminjanja samega sebe. 

Kakšna učenka, učenec si želite biti? Kakšen sošolec, sošolka, prijatelj, prijateljica, zaupnik, zaupnica si želite biti? Kakšen človek si želite biti? Če zaprete oči, kakšna podoba se vam pojavi? Kakšni si bi radi bili? 

Za trenutek pozabite, česa vse ne zmorete, da se ne zmorete spremeniti, da vam matematika, angleščina ne leži. Samo pomislite na to, kaj bi radi in si to predstavljajte.  

V sebi začnite verjeti, da lahko to spremenite, da se lahko spremenite. To je prvi korak. Začnite verjeti, da je mogoče, da uresničite vse, kar si želite. 

Spomnite se, kako ste kot dojenček sesali palec, sedaj vam tega ni treba več. Spomnite se, kako ste kobacali po vseh štirih preden ste naredili prve korake. Sedaj lepo, vzravnano hodite. Še več, tudi teči znate naprej in nazaj, levo in desno. Včasih se vam je hrana cedila po bradi, ko ste jedli, zdaj zate lepo jesti. Spomnite se, kako ste se učili brati, zlog za zlogom, zdaj že tekoče berete. Spomnite se, kako ste se učili voziti kolo, najprej s pomožnimi kolesi, potem so vas starši držali, sedaj se vozite samostojno. Seznam bi lahko nadaljevala. Želim, da se zavedate, da vse, kar opravljate danes, znate bolje kot ste nekoč. Kaj je bilo potrebno: učenje, vaja, vztrajnost, volja, potrpljenje, zaupanje vase, samozavest in najbrž še kaj. In vi vse to imate. Torej besede: ZDAJ ZNAM TO BOLJE, naj bodo vaše vodilo iz dneva v dan iz tedna v teden.  

Stavki kot so na primer: » Matematika ni zame. Angleščina je takooo težka. O fiziki se mi ne sanja.« Takšni stavki naj postanejo za vas preteklost. Kajti vi in edino vi imate v roki škarje in platno, da boste dokazali, da ZDAJ ZNATE TO BOLJE in da ZMORETE  v sebi prebuditi velikana in sebi in drugim dokazati kdo ste v resnici.  

Še enkrat lahko zaprete oči in si predstavljate sebe, kakšni si želite biti. Ja, točno takšni ste lahko. Prenehajte dvomiti vase, začnite verjeti vase, da zmorete, da znate bolje! 

Ne pozabite, na svetu ste zato, da ste srečni! In ne pozabite, v vas se skriva čudovita moč in potencial, ki komaj čakata, da prideta na plano! 

Verjamem v vsakega izmed vas. Ja, tudi v tebe. 

Na naša vedenja! 

Katja Pristušek 

Proslava ob dnevu državnosti

Vabimo vas, da si ogledate proslavo, ki smo jo pripravili ob dnevu državnosti.

Želimo vam prekrasne počitnice!

Aškerčevi talenti 2023 – 5. del nastopov

🎷Vida in Lara sta nas prevzeli s svojo izjemno izvedbo skladbe “Three Lemons and a Coconut” na saksofonu! 🍋🥥🎶

Aškerčevi talenti 2023 – 7. b – Tai

🔥 Tai nas je popeljal v vročo plesno vzdušje s svojimi gibčnimi koraki, izraznostjo in neverjetno energijo. Njegov ples na pesem “Whopty by CJ” nas je prevzel in nas pustil brez sape. Vsak njegov premik je bil poln samozavesti in čustvenega izraza. 💃🎶

Aškerčevi talenti 2023 – 8. c – Lina, Li, Tadeja, Zala, Nuša in Kaja

🤠 Lina, Li, Tadeja, Zala, Nuša in Kaja so nas navdušile s svojim kavbojskim plesom, ki nas je odpeljal naravnost v divji zahod! 🤠💃🎶

Aškerčevi talenti 2023 – 8. c in 6. a – Miha in Tija

Aškerčevi talenti 2023 – 8. a in c – Lina in Nuša

🩰Lina in Nuša sta s svojo neverjetno tehniko in občutkom za balet ustvarili pravo čarovnijo na plesišču. 🌟💃.

Aškerčevi talenti 2023 – Vokalna skupina

🎶 Naša izjemna vokalna skupina je za nepozaben zaključek prireditve zapela pesem “See You Again”. Njihovi glasovi so se prepletali v popolno melodijo, ki je odmevala po dvorani. Proti koncu pesmi so se jim pridružili še preostali nastopajoči in ustvarili skupen glasbeni trenutek, ki je bil resnično ganljiv. 🎶🌟🎤

Druženje z nadarjenimi učenci iz OŠ Gustava Šiliha Velenje

V četrtek, 8. 6. 2023, smo se nadarjeni učenci odpravili v Sončni park v Vilo Rožle. Tam smo se z  učenci iz OŠ Gustava Šiliha pomerili v raznih nalogah.

Za začetek smo se na željo učiteljic predstavili. Nekateri smo se že poznali, drugi ne.

Hitro smo začeli s prvo igro, ki so jo pripravili učenci OŠ Gustava Šiliha – aktiviti. Večino časa smo vodili, dokler nas pri zadnjem vprašanju niso premagali za eno samcato polje.

Igre smo nadaljevali zunaj. Pri naslednji igri, ki smo jo pripravili mi, smo morali po Sončnem parku iskati zastavice, ki smo jih prej skrili. Sledilo je petnajst minut teka, kričanja, navijanja in smejanja.

Pri naslednji igri smo se res zabavali. Iz vsake šole smo izbrali po enega učenca in mu zavezali oči. Postavili smo ga pred kratek poligon in mu merili čas, v katerem ga je prehodil. Drugi učenci iz njegove šole pa so ga usmerjali. OŠ Gustava Šiliha smo premagali za dobri 2 minuti.

Tako smo bili že na polovici vseh nalog. Odločili smo se, da bomo imeli krajši odmor, med katerim smo pomalicali. Med jedjo smo se pogovarjali in se še bolje spoznali. Nismo imeli obilo časa, zato smo hitro nadaljevali z nalogami.

Sledila je miselna naloga, ki jo je pripravila učenka naše šole. Kar nekaj časa smo vsi razmišljali, dokler se nismo vdali. A v zadnjem trenutku se je sošolka spomnila rešitve, ki je bila pravilna.

Pri naslednji nalogi smo preizkusili svojo splošno razgledanost, saj so sledile Male sive celice, ki so jih pripravili naši sosedje. Igra je potekala zelo napeto in mislili smo, da bomo izgubili, dokler ni nastopilo zadnje vprašanje, na katerega sta odgovarjali obe ekipi. Razmišljali smo in razmišljali, dokler se nam ni nasmehnila sreča in smo prišli do pravega odgovora.

Nastopila je še zadnja naloga, a nismo bili pod velikim pritiskom. Za zadnjo nalogo smo morali reševati zapletene uganke. Prvi dve smo ugotovili mi, a potem nam ni več šlo tako dobro in je na ostale pravilno odgovorila nasprotna ekipa.

Vsi smo se med igrami zabavali in upamo, da jih bomo spet kdaj ponovili.

Nala Pritržnik, 7. b

Dostopnost